PSK udelil plakety najúspešnejším pedagógom a študentom

27.06.2013 Prešov

Prešov 26. júna (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) pri príležitosti ukončenia školského roka 2012/2013 ocenil prácu pedagógov i študentov stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V utorok (25. 6.) popoludní v Divadle Jonáša Záborského v Prešove si ocenenie za dosiahnuté výsledky prevzalo 20 učiteľov a rovnaký počet študentov.
Plaketu Jána Ámosa Komenského – Sophista pro regione – učiteľ múdrosti pre región udelili 20 učiteľom z celého kraja. O udelení tohto ocenenia rozhodovali členovia Územnej školskej rady na základe návrhov, ktoré prišli zo samotných stredných škôl. Rada v stanovenom termíne obdržala 38 návrhov.
„Myšlienka oceňovať takýmto spôsobom prácu učiteľov i žiakov vznikla pred viac ako desiatimi rokmi, keď sme začali hľadať model akým spôsobom ich vybrať. Prvé ocenenia sme udelili pred piatimi rokmi a stala sa z toho tradícia,“ povedal pre TASR predseda PSK Peter Chudík.
Zdôraznil, že ide o morálne ocenenie úspešných pedagógov, ktorí si zvolili toto náročné povolanie za svoje celoživotné poslanie. Pripomenul, že títo ľudia dosahujú výborné výsledky nielen v oblasti vyučovania, ale aktívne sa angažujú aj v mimoškolskej činnosti a pracujú na projektoch, ktoré sú vysokou pridanou hodnotou pre školu.
„Je to gesto uznania pedagógom, zaslúžia si ho všetci, ktorí pracujú so žiakmi a treba priznať, že často v zložitých podmienkach. Práca učiteľa sa nezačína o 8.00 hodine ráno a nekončí sa zvonením po poslednej hodine, to si musíme uvedomiť,“ konštatoval Chudík.
Plakety Sophista pro regione si prevzali učitelia z ôsmich okresov, pričom najviac ocenených je z Prešova. Po dvoch ocenených majú okresy Bardejov, Poprad, Humenné, Snina a Stará Ľubovňa.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že o ocenení študentov, ktorí získali plaketu Lux Mentium – Svetlo poznania rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK, ktorá evidovala 36 návrhov. Z celkového počtu 20 ocenených študentov je najviac, celkove päť, z prešovských škôl.
Stredoškoláci získali plaketu nielen za vyborné študijné výsledky, ale predovšetkým za úspešné účinkovanie v domácich i medzinárodných súťažiach zručnosti a predmetových olympiádach.
Fitzeková doplnila, že na území kraja sa nachádza spolu 120 stredných škôl, ktoré majú na dennom štúdiu 39.431 žiakov. Z tohto počtu je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK dovedna 80 stredných škôl, kde počet žiakov dosahuje 30.306. Na regionálnych stredných školách pracuje spolu 3930 zamestnancov, z čoho je 2824 pedagogických pracovníkov.
 

Vyberte región

mark